HABERLER » 2 Temmuz 1993 Madımak Katliamı Haberleri
Sivas Gürlevik Dernekler Federas...
Cem Vakfı Sivas Şube Başkanımız ...
Hüseyin Şemin'in Cem Vakfı Sivas...
Eğriköprü Dergisi'nin Ziyareti
Ulaş Cem Evi'nin Ziyaretleri
Türk Ocakları Sivas Şubesinin Zi...
Cem Vakfı Sivas Şube Başkanımız ...
Cumhuriyet Halk Partisi Eski İl ...
Doktor Baki ÇOBAN'ın Ziyareti
Sivas Alevi Kültür Derneğinin Zi...
Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Mi...
Muharrem Ayı Kurban Lokması
Cem Vakfı Sivas Şube Başkanımız ...
Ak Parti Sivas İl Yöneticilerini...
Cem Vakfı Sivas Şubemizde Muharr...
Cem Vakfı Sivas Şubemizde Muhar...
Cem Vakfı Sivas Şubemizde Muharr...
Cem Vakfı Sivas Şubemizde Muhar...
Cem Vakfı Sivas Şubemizde Muharr...
Muharrem Orucu Oruç Açma Saatler...
Sivas' ta Ahilik Haftası Kutlama...
Ahilik Haftası Kutlamaları
Cem Vakfı Sivas Şubesi Olarak Ha...
12345678910...

Sivas Katliamı'nın kurbanları 24'üncü yıl dönümünde anıldı: Mağduru Sivaslılar

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner: Sivasımız bu ayıbını, Sivaslılarla temizlemeli

2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 24'üncü yıl dönümü için kentteki ilk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski "Madımak Oteli", bugünkü "Sivas Bilim ve Kültür Merkezi"ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Vali Davut Gül yaptığı açıklamada Sivas Katliamı için "Mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimizdir" dedi.

Vali Davut Gül, 24 yıl önce elim bir olayda yaşamlarını yitirenleri anmak için sivil toplum kuruluşları, Cem Vakfı Genel Başkanı ve Sivaslılar'la birlikte burada olduklarını anlatırken şunları söyledi:

"Mağduru Sivas ve Sivaslılar"

"Bu milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti. Mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz. Allah, bu tür olayları tekrarlatmasın. Şer güçler geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provokasyonlara girecektir, giriyorlar. Ben tekrardan ailelere başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

"Sivasımız bu ayıbını Sivaslılarla temizlemeli"

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, 24 yıl önceki insanlık ayıbını, katledilen canları anmak için buraya geldiklerini ifade ederken şöyle dedi:

"Yöneticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla buradayız. İsteriz ki bu olaylar bir daha yaşanmasın. Yalnız Sivasımız bu ayıbını temizlemeli. Sivaslılarla temizlemeli. Tüm Sivaslılarla bu acıya sahip çıkmamız gerekir. Acılar paylaşılarak azalır. Bu gerginlikten beslenenler olabilir. Siz güçlü olacak, dik duracaksınız ki o şer güçler ülkemizde bu katliamları artık gerçekleştirmesin, yapamaz hale gelsinler. Biz anma için buradayız. Canlarımızı tekrar saygıyla minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun diyoruz. Bu acılar bizlerin güzel dersler çıkarmamızı da beraberinde getiriyor. Artık kenetlenmeliyiz. Toplum acılarına da sevinçlerine de sahip çıkmalı, hep beraber. Sivas esnafıyla, yaşayanıyla, tüm gruplarıyla bu acıya sahip çıkacak ki, bu acılar azalsın."

"3 bin polis görevlendirildi"

Anma etkinlikleri sırasında olumsuz bir olay olmaması için polis ekipleri alarma geçirildi. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollar trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durdurularak arama yapıldı. Daha sonra grupların kente girişine izin verildi. (DHA)

11.jpg 22.jpg